22. februára 2014

Hudba - Prečo sa jej máme venovať

"Hudba je najkrajší dar od Boha."
Tieto slová by nám mali stačiť na to, aby sme sa venovali hudbe, ale povedzme si k tomu trochu viac.
Vieme, že hudba nás teší. Samozrejme, že je pre nás ťažké naučiť sa cvičenie, ktoré máme na úlohu. Ale nevzdávame sa. Niekde vo svojom vnútri cítime, že hudba nám chce niečo povedať. Čo nám túži povedať?

Hudba: "Koľkokrát som ťa roztancovala a koľkokrát si si začal pospevovať, keď si ma počul? Som s tebou skoro stále. Doma, v škole, v kostole, ... Doteraz si mal len počúval. Teraz prišiel čas, keď by si ma rád spoznal osobne, aby si mi rozumel. Nie je to jednoduché. Ak ma chceš spoznať, musíš sa snažiť pochopiť ma. Žiadam od teba len trocha námahy, tak sa nevzdávaj!"

Jasné, že toto nie je odpoveď na otázku, prečo sa máme venovať hudbe. Niektorí ľudia sa učia hudbe lebo musia. Niektorí preto lebo sa im páči. Tí druhí sú na tom lepšie, však? Najlepšie asi bude, ak sa každý rozhodne sám od seba, že sa chce učiť o tónoch a o tom, čo znamenajú.
Všimli ste si niekedy v meste pouličných muzikantov? Čo robili ľudia, ktorí išli okolo? Niektorí zastavili, iní zmenili krok do rytmu, ďalší tlieskali, deti tancovali, ... Každý má rád hudbu. Hudba v nás vyvoláva radosť a pocit šťastia. Šťastie je najlepší spôsob ako rozžiariť tvár.
Hneď ako sa začneme venovať hudbe, zistíme vážnu vec. Nemá zmysel, aby sme sa snažili byť hudobníkmi, ak nebudeme mať poriadok vo všetkých úlohách, ktoré dostaneme. Hudba je v tomto veľmi prísna. Akýkoľvek nečistý tón, alebo hra mimo rytmu u nej neprejdú. Doby musia byť úplne presné. Nemôžme hrať rýchlejšie, alebo pomalšie, ako sa nám práve chce. Naša pravá a ľavá ruka musia spolupracovať ako najlepšie kamarátky. Naše myšlienky nemôžu ani na moment utiecť od skladby, ktorú hráme. Myšlienky sa sústredia na skladbu, myseľ sa pripravuje na to, čo nasleduje a prikazuje rukám, aby robili presne to, čo majú robiť. Veru, v hudbe nemôžeme byť neporiadni. Ale to je dobre lebo poriadok v hudbe nás naučí poriadku aj v ostatných veciach.
Takže:
1. Mali by sme sa venovať hudbe lebo nás robí šťastnými.
2. Mali by sme sa venovať hudbe lebo nás učí poriadku.
Existuje aj tretí dôvod, prečo by sme sa mali venovať hudbe. Hudba nás robí šťastnými, takže keď sa jej budeme venovať, budeme schopní prispieť k šťastiu druhých ľudí. Ak sa učíme hudbe alebo čokoľvek iné, je to pre nás užitočné, ale naše vedomosti môžu byť užitočné aj pre iných a môžu ľuďom prinášať radosť.
Len si pomyslite na spisovateľov, ktorí zapisovali svoje nádherné myšlienky alebo na spevákov, ktorí zo srdca spievali celý svoj život ostatným ľuďom pre radosť.
Je veľa ďalších dôvodov, prečo by sme sa mali venovať hudbe. Spomeňme už len jeden. Najlepšia hudba, teda klasika, bude meniť naše myšlienky k lepšiemu. Naše myšlienky budú silnejšie a krajšie.

Skúsme teda chvíľu počúvať klasickú hudbu. Nakreslíme pri tom, čo tá hudba znamená.

Maurice Ravel: Bolero

Hudba sa jej síce nepáčila, ale zdalo sa jej, že je o tom, ako idú ľudia trolejbusom na výlet. A mám to už vypnúť!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára