7. marca 2014

Výtvarné umenie pre deti - Klee a Moilliet

Aby deti dokázali oceniť výtvarné umenie musia mu najprv rozumieť. Materiál vhodný aj pre škôlkarov je Meet the Masters. Dá sa stiahnuť zadarmo.

Paul Klee sa narodil vo Švajčiarsku. Jeho otec  bol učiteľ hudby a mama rada kreslila. Paul mal rád mačky. Aj na jeho obrazoch bývajú nakreslené mačky. Paul bol výborný spisovateľ, hudobník aj učiteľ. Pracoval až do svojej smrti. Zomrel, keď mal 60 rokov. Za svoj život vytvoril viac ako  8900 umeleckých diel. 
Teraz si pozrite jeden jeho obraz.


Čo vidíte?
Ako by sa mohol obraz volať?

Paul hovorieval: „Naučte sa pozerať veciam pod povrch. Snažte sa dostať veci na koreň.“ To znamená, že o veciach máme rozmýšľať a pozerať sa na ne zblízka. To vidno na tejto hlave. Tak si ten obraz pozorne pozrite úplne zblízka.


Louis Moilliet sa narodil vo Švajčiarsku. Maľovať začal už ako malý chlapec. V roku 1914 odišiel do Tunisu. Išli s ním aj jeho kamaráti Paul Klee a Gacke. Na tomto výlete sa naučili veľa o technike maľovania, ktorá sa volá expresívna abstrakcia. Stala sa veľmi obľúbenou. 
Teraz si pozrieme jeden Moillietov obraz.


Čo na ňom vidíte? 
Ako by sa mohol obraz volať?

Deti zbadali, že na obidvoch obrazoch sú použité teplé farby, na obraze V cirkuse sa toho deje viac, že šašo je smutný, zato Hlava muža je veselá a na obrazoch sú geometrické tvary.

Deti, obidva obrazy, ktoré som vám ukázala sú reprodukcia. To znamená, že to nie sú naozajstné obrazy. Sú to len ich fotky. Robí sa to tak, že maliar namaľuje obraz. Ten obraz si môže nechať u seba doma, alebo ho niekomu darovať, alebo ho dať do galérie. Aj keby ten obraz bol v galérii, nemôžu ho vidieť všetci. Iba tí, čo do galérie prídu. Aby si obraz mohlo pozrieť čo najviac ľudí, fotograf ho odfotí a vytlačí veľa fotiek. To je reprodukcia.

Skúsime si namaľovať obraz Hlavu. Bude to ťažké? Trochu vám pomôžem. Mám návod, podľa ktorého môžete kresliť. (Vďaka, ArtProjectsforKids). Použijeme olejové pastelky.

Najprv papier dvakrát preložíme, aby sme ho tak rozdelili na štyri časti. Nakreslíme obrysy podľa návodu.


Vyfarbí každý ako chce.


Áno, aj tie farebné krúžky sú hlavy rozdelené na polovicu.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára