22. marca 2014

Výtvarné umenie pre deti - Miró a Pollock

Poznáte meno Joan Miró?

Joan Miró sa narodil v Španielsku. Keď mal 26 rokov, odišiel do Paríža, aby sa tam učil maľovať.
Miró bol hravý umelec. Tvoril obrazy, ktoré vyzerajú ako zo sna a sú plné fantázie.
V roku 1940 odišiel pracovať na ostrov Malorka. Tam sa mu veľmi páčilo. Keď sa stal slávnym, založil tam dielne, aby mladí talentovaní výtvarníci mali kde pracovať a aby ich mohol učiť. V roku 1944 sa vrátil do Paríža. Po zvyšok života žil striedavo v Barcelone a v Paríži.
Jeho práce sú plné farieb a presne poukladaných tvarov. Dokážu nás preniesť na nadčasové miesto plné kúziel a zvláštnych postáv. 




Čo vidíte na obraze?
Naše deti videli leva z rozprávky Madagaskar.

Ako by ste nazvali tento obraz? (Portrét č. 1)

Toto je obraz veľmi zvláštnej ženy. Má obrovský účes okolo celej svojej žltej hlavy. Sú tam aj ryby a tvary vtákov a geometrické tvary. Celé je to veselé.


Poznáte meno Jackson Pollock?

Jackson Pollock sa narodil vo Wyomingu v Amerike. Odišiel zo strednej školy, aby mohol študovať umenie v New Yorku. Páčilo sa mu skúšať nové techniky. Robil čiary, machule, kvapkal farbu na plátno. Tento nový štýl sa volá abstraktný expresionizmus a začal v NY v 40-tych rokoch. Pollock zomrel pri automobilovej nehode v roku 1956.


Čo vidíte na obraze?

Ako by ste nazvali tento obraz? (Kompozícia)

Keď Pollock maľoval tento obraz, rozprestrel si plátno na zemi, aby mohol okolo neho chodiť, alebo chodiť po ňom, alebo chodiť cez neho. Doslovne sa vložil do svojho diela.
Tento druh obrazov maľoval Pollock striekaním, kvapkaním a vylievaním farby na plátno z plechovky. Takýto spôsob maľovania sa volá „akčné maľovanie“ lebo predstavuje pohyb umelcovej ruky a celého tela pri tvorbe obrazu. Pollock povedal, že žije vo svojom obraze.
Jackson Pollock na niektoré časti použil aj štetec. Čiary a machule sú rovnomerne rozložené po celom obraze. Obraz nemá začiatok ani koniec. To znamená, že príroda je rovnako všade a vo všetkom. Nedajú sa tam nájsť žiadne predmety.

Spracované podľa Meet the Masters.

Deti si všimli, že Miró má na obraze väčšie tvary, ale Pollock zase viac čiar. Zdá sa im, že na obidvoch obrazoch sú použité skoro rovnaké farby, ale obrazy sú úplne rozdielne. Viac sa im páči Miró. Našli na ňom ryby, už spomínaného leva, strapaté vlasy aj chvost. Pollockov obraz sa hýbe rýchlejšie.

Vyrobili sme portréty. Použili sme fazuľu, šošovicu, slnečnicové semienka a chlpaté tyčinky.

  
Chcela som, aby si na kartón naniesli hobby lepidlo (dobre drží a keď zaschne je priesvitné), ale oni sa nechceli zašpiniť. Musela som im rýchlo vyrobiť štetce. Zo štipca a odličovacích tampónov.


Potom už to išlo.


Kázala som im vyplniť celú plochu. Aj celú tvár aj pozadie.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára