20. apríla 2014

Hudba - Johann Sebastian Bach

Toto je príbeh chlapca, ktorý spieval na ulici.
Johann Sebastian Bach sa narodil v meste Eisenach v Nemecku. Dom, v ktorom sa narodil sa odvtedy veľmi nezmenil. Chodí sa tam pozrieť veľa ľudí, lebo z Bacha sa stal slávny človek. Dokonca mu v meste postavili sochu.
Hore na kopci nad mestom stojí známy hrad - Wartburg. Keď bol Sebastian malý, spolu s kamarátmi liezli na kopec a hrali sa tam. V jednej hradnej sále býval spevácka súťaž.
Neskôr Sebastian cestoval za rôznymi dobrými organistami, aby si ich vypočul. Viete, ako cestoval? Peši. Raz, keď tak sedel na kraji cesty a oddychoval, niekto mu hodil rybu. Aby nebol hladný.
Keď mal Sebastian desať rokov, zomrel mu otec aj mama. Tak začal bývať so svojím starším bratom, ktorý už bol dospelý. Brat ho učil hrať a Sebastian sa rýchlo zlepšoval. Prosil brata, aby mu dovolil hrať aj skladby z veľkej knihy v knižnici. Ale brat mu to nechcel dovoliť. Malý Sebastian sa chcel aj tak naučiť hrať všetky skladby a tak sedával pri mesačnom svetle a opisoval si noty z veľkej knihy, kým jeho brat spal.
A čo sa stalo, keď si celú knihu opísal? Brat to zistil a všetku tú vzácnu hudbu mu zobral!
Pamätáte sa ešte na skladateľa, o ktorom sme hovorili minule? Napísal známe Oratórium. Viete ako sa volá? Prvý krát ho hrali v roku 1742 v Dubline.
V tom čase žil Sebastian Bach v Lipsku. Bol riaditeľom školy. Okrem toho skladal hudbu pre niekoľko lipských kostolov. Tá hudba bola taká výborná, že sa o ňom dozvedel aj panovník. Fridrich Veľký bol tiež hudobník a skladateľ. Pozval Bacha k sebe na návštevu. Mohol tam hrať na všetkých panovníkovych klavíroch. Pre tento nástroj napísal Bach niekoľko skladieb a nazval ich Dobre temperovaný klavír.
Klavír, ktorý používal Bach nevyzeral tak, ako dnešné. Bol to klavichord.

Spracované podľa Thomas Tapper: The Story of the Boy who Sang in the Streets

Prvú skladbu z tejto zbierky si pustíme. Dobre počúvajte, pustite tú hudbu do svojho srdca. Môžete pri tom hrať na pomyselnom klavíri.

Johann Sebastian Bach: Dobre temperovaný klavír.


Na to, že sa im tá skladba zdala nudná sa zdá, že sa celkom dobre bavili.


Sebastian Bach mal veľkú rodinu. Dvadsať detí. Dvaja z nich sa tiež stali hudobníkmi. Ich otec bol aj ich učiteľ hudby. Bach zomrel, keď mal 65 rokov.


Nakoniec sme si urobili vlastnú knižku o Bachovi, aby si do nej každý o Bachovi zapísal, čo chce.

Knižka o Bachovi na vytlačenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára