25. apríla 2014

Výtvarné umenie pre deti - Chagall a Pickett

Poznáte meno Marc Chagall?
Je to maliar. Narodil sa v Bielorusku. Žil na dedine. Mal osem súrodencov. Jeho rodičia videli, že má talent na maľovanie. Poslali ho na umeleckú školu do Petrohradu. Chagall sa potom presťahoval do Paríža. Aj keď žil vo Francúzsku, stále spomínal na svoju dedinu v Bielorusku. Vidno to aj na jeho obrazoch. Často kreslí dediny, ale celé to vyzerá ako zo sna. Keď si na niečo spomíname, v našej mysli to nevidíme presne také, ako v skutočnosti. Také sú aj Chagallove obrazy.

Pozrite si tento obraz.


Rozprávali sme o tom, čo na obraze vidia, aké farby maliar použil, všímali sme si línie a rozhodovali sme, ako by sa mohol obraz volať.

Obraz sa volá Chambon-sur-Lac. Je to francúzska dedina, podľa postáv, ktoré vyzerajú veľmi "rusky" je jasné, že Chagallovi pripomenula domov. Domy sú nakreslené nakrivo, ľudia pracujú.


Poznáte meno Joseph Pickett?
Je to americký maliar. Mal takú maringotku - strelnicu, ako býva na kolotočoch. Zdobil ju maľbami a tak sa naučil maľovať. Keď sa oženil, otvoril si obchod. Keď nepredával, maľoval.

Pozrite si tento obraz:


Deti si všimli, že domy na tomto obraze sú rovné, určili, kto z našej rodiny bude bývať v ktorom dome, všímali si farby, navrhovali, ako by sa mohol obraz volať. Všimli si, že je podpísaný. Dokonca aj názov obrazu je tam.

Toto je typický americký vidiek tých čias. Na obraze je všetko pekne usporiadané a čisté. Krátke rovné línie znázorňujú pohyb.

Porovnávanie obrazov:

Chagallov obraz je neusporiadaný, domy na ňom sú krivé a ošarpané.
Na Pickettovom obraze je viac domov aj zvierat. Má rôzne druhy zvierat.
Na Chagallovom obraze ľudia pracujú.
Radšej by sme bývali v Pickettovej krajine. Aj keď tam fučí silný vietor.
U Chagalla tiež nie je najlepšie počasie. Sú tam dažďové mraky.


Nakreslili sme dedinu, ktorú poznáme. Nikto si z hlavy nevie spomenúť na všetky detaily. Kreslili sme spomienky, ako Chagall. Aby sa naše dielo podobalo na jeho prácu, každý dostal papier, na ktorom bol nakreslený polkruh.


Aby obraz "zasnívaný", pridali aj nereálne predmety: ufo, lietajúci hotdog.



Spracované podľa: Meet the Masters.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára