9. septembra 2014

Carl Linne

Deti, viete kto prvý na svete dal mená zvieratám?
Adam v raji. Vtedy, keď mu to Pán Boh prikázal.
Dnes si budeme hovoriť o človeku, ktorý vymyslel systém označovania rastlín a zvierat a používame ho dodnes.
Carl Linne sa narodil v roku 1707 vo Švédsku. Jeho otec Nils veľmi rád pracoval v záhrade. Niekedy brával so sebou aj Carla a učil ho o rastlinách.
Keď mal Carl 5 rokov, mal už vlastnú záhradu. Pestoval rastliny a tak sa mu to páčilo, že veľmi túžil naučiť sa o nich čo najviac. Otec Nils mu vysvetlil, že každá rastlina má svoje meno. V tých časoch mali rastliny veľmi dlhé niekoľkoslovné latinské názvy. Boli preto také dlhé lebo sa snažili opísať všetko. Carl sa ich aj tak naučil veľa. Toľko, koľko vládal. Veda ho zaujímala aj keď chodil do školy. Preto bolo rozhodnuté, že sa stane lekárom.
Jeden rok študoval Carl medicínu a potom prešiel na inú univerzitu, kde študoval ako sa dajú využiť rastliny, minerály a zvieratá v medicíne.
Linne veľa cestoval a všade, kde prišiel si všímal prírodu. Bol veľmi pozorný, dobre si pamätal detaily a časom pochopil, že na opis rastliny alebo zvieraťa stačia dvojslovné názvy. Jedno slovo označuje rod a jedno rod. Odvtedy majú všetky zvieratá a rastliny dvojslovné názvy a stačí to. Počas svojho života určil Linne názvy pre 12 000 rastlín a zvierat.
Ako nazval Linne človeka?
Homo sapiens
Homo je rodové meno a sapiens je druhové meno.
Je to po latinsky. Lebo v dobe, keď Linne žil sa vo vede používala latinčina. Homo sapiens je v preklade "človek rozumný".
A viete, čo je coccinella septempunctata?
Rodové meno coccinella znamená jasnočervená a druhové meno septempunctata znamená sedembodkovaná.
Už viete, čo to je a prečo sa tak volá?

Zdroj: The linnean Society of London


Teraz si vyfarbíme portrét Carla Linne. Oscanované hotové obrázky pošleme do súťaže, tak sa snažte.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára